Haber

Ali Mahir Başarır’ın “Asgari Ücretin Maaşı Kesilmesin” Önerisi AKP ve MHP’lilerin Oyuyla Reddedildi

CHP Mersin Milletvekili Ali Yetenekli Başarır, mecliste bulunan İcra ve İflas Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin doğrudan TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesini önerdi. İşçilerin maaşlarına taban fiyatla haciz getirilmesini önleyecek kanun teklifinin doğrudan görüşülmesi önerisi AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Başarır, “Bu yasa devam ederse, asgari ücretlinin maaşına haciz gelirse, elinizde olmayan dört ekmekten birine haciz koyarsınız, dört yumurtadan birine haciz koyarsınız. dört kilo patatesin bir kilosuna haciz koyun. Bakın UYAP’a günde 25 bin icra dosyası açılıyor, sayenizde.”

Ali Mahir Başarır, daha önce Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına İcra ve İflas Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi sunmuştu. Başarır, asgari ücretlilerin maaşlarına haciz getirilmemesini öngören yasa tasarısının bugün komisyonda görüşülmeden doğrudan Genel Kurul’da görüşülmesini önerdi.

“ÜLKEMİZDE ÇALIŞANLARIN YÜZDE 50’Sİ ASGARİ ÜCRET KAZANIYOR”

Önerisi hakkında konuşan Başarır, “Ülkemizde çalışan asgari ücretle çalışan işçilerin maaşlarına haciz gelmesin diyoruz. İcra ve İflas Kanunu’nun 82. maddesi haczedilemeyecek mal ve hakları, 83. Kısmi olarak müsadere edilemeyecek mal ve varlıklara ilişkin düzenlemelerin yapıldığı ve burada bir ücretlinin azami tutarının haczedilebileceği belirtilmiştir.” Maaşlarının 1/4’ünün haczedilebileceği düzenlenmiştir. Ülkemizde çalışanların yüzde 50’si asgari ücret alıyor. Ne yazık ki milyonlarca asgari ücretli uygulama kapısında. Bu yüksek hayat pahalılığında, bu yoksullukta, idam tehdidiyle hayatlarına devam etmeleri mümkün değil” dedi.

“BUGÜN ASGARİ ÜCRET 5 BİN 500 LİRA MAAŞ ALIYOR, SARAYIN GÜNLÜK GİDERİ 18 MİLYON”

Merkez Bankası verilerine değinen Başarır, Türkiye’de çalışanların yüzde 50’sinin taban ücretle çalıştığına değinerek, “Avrupa’da bu oran yüzde 4, yani siz asgari ücretli işçiyi diğer ülkelere göre açlığa mahkum ettiniz. .Bakın bu ucube sistemden önce 2018’de taban fiyatla 355 dolar maaş alırken bugün 295 dolar alıyor yani maaşlarında 60 dolar erime varken sarayın bütçesi dolmuşken. kat kat arttı bugün emekçinin bütçesi azalıyor yazık yazık günlük tüketim 18 milyon bugün bu ülkede 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 7 bin 425 tl, yoksulluğun sonu 24 bin 185 TL ve taban fiyat 5 bin 500 TL Aslında bu hükümet bundan utanmalı bu Bakan bu ülkeyi yönetenler sözleriyle hükümeti eleştiriyor.

“4 YUMURTADAN 1’İ YAPARSANIZ 1 KG 4 KOL PATATES ALIRSINIZ”

Yasanın değişmesi gerektiğini belirten Başarır, “Şimdi bu yasa devam ederse, taban ücretlinin maaşına haciz konulacaksa elinizde olmayan dört ekmekten birine haciz koyarsınız. dört yumurtadan birine haciz koy, dört kilo patatesin bir kilosuna haciz koy.Bak UYAP’a günde 25 bin icra takibi.Sayende dosya açılıyor.Bugün sadece 8 milyon 2022’de 273 bin icra dosyası açıldı.Türkiye’de toplam 32 milyon 451 bin kişi icra kapısında.Ayıbınız bu.Senin yarattığın durum, yarattığın sefalet ve bu durumdaki milyonlar taban fiyata. 1/ Maaşından yüzde 4 kesinti yapıldı” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu