Ekonomi

Ekonomi Koordinasyon Kurulu: Enflasyonu düşürmek için tasarruf anlayışıyla mali alan kullanılacak

ekonomiUyum Konseyi (EKK) toplantısının ardından yapılan açıklamada, önümüzdeki dönemde temel makroekonomik hedefin enflasyonu yeniden tek haneli seviyelere indirmek olduğu belirtilirken, kamu tasarruf anlayışı güçlendirilerek elde edilecek mali alan vatandaşların refahını artırmak için kullanılacaktır.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında gerçekleştirilen EKK toplantısının ardından yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, Haziran ayındaki ilk toplantıdan bu yana mali disiplinin sağlanması, iç talebin dengelenmesi, cari açığın düşürülmesi, rezervlerin güçlendirilmesi ve enflasyonla mücadele konularında değerli adımların atıldığı belirtildi.

Bu dönemde, depremin bütçe üzerindeki etkilerinin hafifletilmesi ve kaynak tahsisinin güçlendirilmesi amacıyla alınan vergi düzenlemeleri ve kemer sıkma tedbirleri ile finansal istikrarın pekiştirilmesi ve sürdürülebilirliğin güçlendirilmesinin amaçlandığı belirtildi.

Bugünkü toplantıda, öncelikle mevcut makroekonomik gelişmelerin ve bütçe görünümünün değerlendirildiği, ekonomide öngörülebilirliği artıracak ve beklentileri hayata geçirecek Orta Vadeli Program (OVP) hazırlıklarının gözden geçirilerek devam ettiği kaydedildi. aşağıdakiler:

“OVP ile makroekonomik hedeflerimiz ve yapısal reform politikalarımız güncellenecek ve önümüzdeki 3 yılın yol haritası ortaya konacak. İlgili tüm tarafların istişaresiyle hazırlanacak OVP’nin önümüzdeki döneme değerli katkılar sağlaması bekleniyor. öngörülebilirliği artırarak yatırım ortamı Ekonomiyi güçlendirerek elde edilecek finansal alan, vatandaşlarımızın refahını artırmak için kullanılacaktır.

Deprem harcamaları hariç, bütçe açığının milli gelire oranını AB standartlarında tutacak bir yaklaşım sürdürülecektir. Toplam maliyeti büyük olan sarsıntı ile ilgili bütçe imkanları dahilinde gerekli değişiklikler yapılarak ilgili tüm kurumların uyum içinde hareket etmesi ve deprem bölgesindeki ekonomik ve sosyal hayatın rehabilitasyonuna tüm kurumların öncelik vermesi sağlanacaktır. 104 milyar dolara ulaştı. Önümüzdeki dönemde temel makroekonomik hedefimiz enflasyonu yeniden tek haneli seviyelere indirmektir. Bu kapsamda, fiyat istikrarı ile birlikte finansal istikrarın devamına yönelik toplantıda Merkez Bankası’nın sorumluluğunda olmayan alanlarda atılacak adımlar ele alındı.

Tasarruf ve aktiviteyi artıracak kararlar alındı.

Açıklamada ayrıca para politikasının genel çerçevesi ve son dönemde atılan miktarsal sıkılaştırma adımlarının bilgi verildiği anlatılırken, Döviz Korumalı Mevduat ihracındaki gelişmeler değerlendirildi.

Toplantıda, mesleki eğitim merkezlerine yapılan devlet katkısının etkinliğinin özel olarak değerlendirildiği vurgulanırken, tasarruf ve faaliyeti artırıcı kararlar alındığı bildirildi.

EKK’dan yapılan açıklamada, “Otomotiv ve gıda perakende sektöründe arz-talep dengesini bozacak şekilde meydana gelen stoklama ve haksız uygulamaların ve buna bağlı fahiş fiyat artışlarının önlenmesi için yürütülen çalışmalar değerlendirildi.” söylendi.

Açıklamada, Türk Yüzyılı’nda daha güçlü ilerleme için EKK üyeleri tarafından gündem önerileri sunulduğu belirtilirken, ilgili tüm kurumların bu süreçte uyum, işbirliği ve tam uyum içinde çalışma kararlılığı vurgulandı. şunlar kaydedildi:

Güven ve istikrar ortamında enflasyonla mücadele öncelikli olmaya devam edecek, koordinasyon içinde etkin ve kararlı adımlar atılacak, nitelikli yatırımlarla katma değeri yüksek üretimi, ihracatı ve potansiyel büyümeyi daha da güçlendirecek, artışı destekleyecektir. istihdamı artırmak ve tasarrufları artırarak cari açıkta kalıcı iyileşme sağlamak. “

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu