Haber

ABD Dışişleri Bakanlığı, Askeri Yönetimin Nijer’de Başkan Bazum Hakkındaki Yargılamasına İlişkin Endişelerini Açıkladı

ABD Dışişleri Bakanlığı, görevden aldıkları Devlet Başkanı Mohammad Bazum’un “vatana ihanet”ten yargılanacağı haberinin Nijer’deki askeri yönetimin “umutsuzluğa düştüğünü” bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Patel, “Başkan Bazoum’un haksız yere tutuklanmasının bir adım daha ileri gittiği haberinden inanılmaz derecede hayal kırıklığına uğradık” dedi. söz konusu.

Kararın “bu krizin barışçıl çözümüne katkı sağlamayacağını” belirten Patel, “Bu eylem tamamen asılsız, haksız ve samimiyetsizdir.” terimini kullandı.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’nun (ECOWAS) Nijer’deki duruma askeri müdahalesi sorulduğunda, Sözcü Yardımcısı, ABD’nin bunun “son çare” olması gerektiği konusunda ECOWAS ile hemfikir olduğunu belirtti.

Patel, ABD Afrika Birliği’nin bu süreçteki liderliğinden duyduğu memnuniyeti de dile getirerek, krizin çözümü için ECOWAS ile çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Nijerya Devlet Lideri Bola Tinubu ile telefon görüşmesi yaptığı bilgisini paylaşarak, Bazum’un serbest bırakılması için “baskıların sürdürülmesi” gerektiğini vurguladı.

Nijer’de darbe

Nijer’de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayına bağlı unsurlar tarafından gözaltına alındı ​​ve o akşam ordu, yönetimi ele geçirdiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz’da Ulusal Vatanı Koruma Konseyi (CNSP) cuntasının liderliğini üstlendi ve geçiş hükümetinin başına geçti.

CNSP, 9 Ağustos’ta Lamine Zeine’i başbakan olarak atadı ve bir gün sonra asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabineyi açıkladı.

Nijer’de Ulusal İç Savunma Kurulu (CNSP) Sözcüsü Amadou Abdourahmane yaptığı açıklamada, Bazum’un “vatana ihanet” ve “ülke güvenliğini tehlikeye atma” suçlarından yargılanmasını istediklerini açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu