Sağlık

Alerjik çocuklara grip aşısı yapılmalı mı?

Doç. Dr. İlknur Külhaş Çelik merak edilen soruyu yanıtladı

Alerjik çocuklara grip aşısı yapılmalı mı?

 

Türk Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Doç. İlknur Külhaş Çelik, kış aylarında özellikle okullarda hızla yayılan gribe karşı dikkatli olunması gerektiğinin altını çizerek, “Alerjik çocuklar, özellikle astımı olanlar risk altındadır. Gribe neden olan influenza virüslerinden korunmanın en etkili ve güvenli yöntemi aşıdır. Aşılama gribe bağlı komplikasyonları, hastaneye yatışları ve ölümleri önlemenin yanı sıra gribin yayılmasını da önler. Ancak alerjik çocuklara yönelik aşıların deneyimli sağlık kuruluşlarında ve doktor kontrolünde yapılması gerekiyor” dedi.

 

Gribe neden olan birçok virüs vardır. Ancak en sık karşılaştığımız virüs İnfluenza virüsüdür. İnfluenza A ve B virüsleri sonbahar ve kış aylarında insandan insana kolaylıkla bulaşarak mevsimsel grip salgınlarına neden olabiliyor. Dünya çapında bulunan bu virüsler tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kış aylarında her yaş grubundan bireyleri etkilemektedir. Özellikle alerjik çocukların grip gibi solunum yolu enfeksiyonlarına daha yatkın olması nedeniyle ebeveynler her yıl grip aşısı ya da diğer adıyla grip aşısı yaptırıp yaptırmama konusunda ikilemde kalıyor. Türk Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Doç. Dr. İlknur Külhaş Çelik Grip hafif bir hastalık olarak bilinmesine rağmen, yüksek riskli gruptaki hastalarda ciddi sağlık sorunlarına ve ölümlere neden olabileceğini belirterek, “Alerjik hastalıklar arasında olan astımlı hastalar, yüksek riskli grupta olduğunu belirtmektedir. grip. Astım hastalarında gribin etkisi daha şiddetli oluyor ve astım ataklarını tetikleyerek hastaneye kaldırılmaya neden oluyor. Gribe neden olan influenza virüslerinden korunmanın en etkili ve güvenli yöntemi aşıdır. “Aşılama sadece gribe bağlı komplikasyonları, hastaneye yatışları ve ölümleri önlemekle kalmıyor, aynı zamanda gribin yayılmasını da önlüyor” dedi.

 

“Mutasyonlara karşı DSÖ önerileriyle aşılar her yıl yeniden hazırlanıyor.”

 

Mevsimsel gribe neden olan grip virüslerinin her yıl değişiklik gösterdiğini, her yıl grip aşılarının Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) tavsiyeleri dikkate alınarak hazırlandığını belirten Çelik, aşıların ekim-kasım aylarında piyasaya sürüldüğünü söyledi. Daha önceki yıllarda grip aşısı yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, grip aşısının her yıl tekrarlanması gerektiğini ifade etti. Aşıların 6 aydan büyük olmak üzere her yaşta güvenle uygulanabileceğini belirten Çelik, şöyle devam etti: “6 ay ile 8 yaş arasındaki çocuklara ilk kez uygulanacaksa aşı yapılması tavsiye edilir. aşıyı bir ay arayla iki doz, ardından yılda bir kez tek doz uygulayın. Diğer yaş gruplarında yılda bir kez tek doz uygulanır. Aşının etkisi yaklaşık 2 hafta sonra başladığı için grip mevsimi başlamadan hemen önce, tercihen Ekim-Kasım aylarında uygulanmalıdır. Aşılama süresi korunma açısından önemlidir. Aşı erken yapılırsa salgının pik yaptığı aylarda etkisini kaybedebilir, geç uygulanırsa hasta aşıdan önce virüsü kaparak hastalığı başkalarına aktarabilir” dedi.

 

Grip aşısının üç tipi olduğunu belirten Çelik, aşıları şöyle anlattı: “İnaktif (ölü), canlı ve rekombinant (DNA teknolojisiyle üretilmiş). Türkiye’de sadece inaktif aşı var ve bu aşı canlı virüs içermiyor. Bazı grip aşıları tavuk yumurtasından üretildiği için çok az yumurta içeriği içerir. Ancak bu durum yumurta alerjisi olan çocukların grip aşısı olmalarını engellemez. Diğer aşılar gibi anafilaksi (alerjik şok) tedavisinde deneyimli sağlık kuruluşlarında ve doktor kontrolünde uygulanmalıdır. “Daha önce grip aşısı olduktan sonra alerjik reaksiyon tarif eden hastalar, aşılamadan önce bir alerji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu