Haber

Başkan Tunç Soyer: Akdeniz’de barış ölümsüz olacak

“Atatürk’ün İzinden Büyük Akdeniz Barışı” sempozyumu

Ege Barış ve Bağlantı Derneği tarafından “Atatürk’ün İzinden Büyük Akdeniz Barışı” sempozyumu düzenlendi. Sempozyuma katılan İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, “Bizler, önümüzdeki tüm zorluklara rağmen büyük Akdeniz barışını ilelebet koruyacağız. Ve barış bu coğrafyanın sembolü olan zeytin ağacı gibi ölümsüz olacak” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, Ege Barış ve İrtibat Derneği tarafından “Yurtta Barış, Dünyada Barış” prensibiyle yapılan “Atatürk’ün İzinden Büyük Akdeniz Barışı” sempozyumuna katıldı. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeki sempozyumda Vyronas Belediye Lideri Grigoris Katopodis, Kesariani Belediye Lideri Christos Voskopoulos, Eski Agia Paraskevi Belediye Lideri Apostolos Komninakas, Eski Didim Belediye Lideri Mehmet Soysalan, Eski Midilli Belediye Lideri Stratis Pallis, PADOP Globalleşme ve Memleketler arası Örgütlenme Gözlemcisi Örgütü Lideri Panos Trigazis, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, yurt içi ve dışından bilim, sanat, siyaset, diplomasi ve irtibat alanlarından kıymetli isimler yer aldı.

“Mustafa Kemal Atatürk, barışların da kahramanıdır”
Sempozyumun açılışında konuşan Lider Tunç Soyer, “Dün Ata’mızın vefatının 84’üncü yıl dönümüydü. Biliyoruz ki yaşadığımız periyotta Atatürk’ü yeniden ve yine anlamaya büyük gereksinimimiz var. O, üç güçlü duyguyu tıpkı anda taşımayı başarmıştı. Yürek, umut ve barış. Adımlarında yürek vardı ve zihninde ebediyen umut. Yüreğinde ise bitmeyen bir barış tutkusu. Yaşadığımız savaşların, yoksulluğun, salgınların ve iklim krizinin üstesinden gelebilmek de biliyorum ki lakin bu sırrı taşıyarak mümkün olacak. Hamasetle, umutla ve barışa sıkı sıkıya sarılarak. Atatürk’ün büyük bir askeri deha olmasının yanında, dünyanın en kıymetli siyasal önderlerinden biri olması işte tam bu noktada gizli. O, savaşın çabucak akabinde ‘Yurtta Sulh, Cihanda Sulh’ kelamını yeni Cumhuriyetin temel siyaseti hal ine getirdi. İradesini hep dünya halkları ortasındaki barışı büyütmekten yana kullandı. Mustafa Kemal Atatürk, sırf savaşların değil, barışların da kahramanıdır. Venizelos’un kendisini Nobel Barış Ödülü’ne aday göstermiş olması bunun en açık kanıtı” dedi.

Barış kenti İzmir
İzmir’in 8 bin 500 yıldır rengi, lisanı, inancı ve kimliği ne olursa olsun, farklı kültürlerin birbirine hürmet gösterdiği, ahenk içinde yaşadığı bir barış kenti olduğunu söyleyen Lider Tunç Soyer, “Şehrimiz, tarih boyunca Avrupa ve Asya ortasında, adeta bir kalp fonksiyonu görmüş. Akdeniz’e hayat veren bu kalp, bugün de birebir coşku ve aşkla atmaya devam ediyor. Bu sayede İzmir’in köylerinde, caddelerinde, sokaklarında, dağları ve kırlarında dayanılmaz bir ahenk kültürü yaşıyor ve yeşeriyor. Bu kültür, Akdeniz’in ortak ruhu olan ahengin tanımıdır. Biz, Akdeniz’e münhasır bu ahenk kültürüne döngüsel kültür diyoruz. İzmir’deki tüm çalışmalarımızı; birbirimizle, tabiatımızla, geçmişimiz ve değişimle ahengi temel alarak hayata geçiriyoruz” formunda konuştu.

“Zeytin ağacı gibi ölümsüz olacak”
Lider Soyer “barış hemen şimdi” diyenlere düşen üç temel vazife düştüğünü tabir ederek, şu tabirleri kullandı: “İlki, bizlere bırakılan barış mirasını sahiplenmek ve vicdan terazimizi ebediyen barıştan yana tutmak. İkincisi, elimizdekiyle yetinebilmek. Zira savaşlar, gözü dönmüş bir hırsla sürekli fazlasını istemekten doğuyor. Ve birbirimize güvenmek. Tüm bunlar lakin bizi bir ortada tutan o yegane ögeye, tabiatımızdan gelen o çok güçlü iksire, yani ahenge sarılmakla mümkün. Bizler, önümüzdeki tüm zorluklara karşın Büyük Akdeniz Barışını ebediyen koruyacağız. Ve barış bu coğrafyanın sembolü olan zeytin ağacı üzere ölümsüz olacak.”

“İki ülkenin vatandaşlarının birbirini kucaklamaya ihtiyaçları var”
Egede Birlikte Var Olma ve Bağlantı Derneği Lideri Villy Tendoma Zervou Syniparksi ise iki ülkenin vatandaşlarının birbirini kucaklamaya muhtaçlıkları olduğunu belirterek “Bu bizim sorumluluğumuz. Ülkelerimizin geleceği adına bu sorumluluğu taşımak ve gereğini yapmak zorundayız. Burada bulunmak bizler için çok değerli. O kadar hoş bir şeydir ki Midilli’de yürürken Türkçe konuşan birini duymak. Aynı zamanda Ayvalık’ta yürürken de Yunanca konuşan birilerini duymak. Biz bu güzelliği elimizden geldiğince devam ettireceğiz. Bu buluşmada bizleri ağırlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’e teşekkür ederiz” dedi.

“Barış için mücadele etmek zorundayız”
Ege Barış ve Bağlantı Derneği Lideri Bülent Şahit ise bugünkü barış ortamının fikir babasının Mustafa Kemal Atatürk olduğunu söz ederek, “Ege’de barış için mücadele etmek zorundayız. Barışı korumak ve savaşa karşı durmak konusunda halkların kendi iradesini bulabilmesi çok önemli. Yerel topluluklar barışı savunmaya devam etmek zorunda” biçiminde konuştu.

Sempozyum devam ediyor
Açılış konuşmalarının akabinde sempozyum “Barış İçin Toplum” başlıklı oturum ile devam etti. Moderatörlüğünü Eski Agia Paraskevi Belediye Lideri Apostolos Komninakas’ın yaptığı oturumda Prof. Dr. Elçin Macar “Kurtuluş Gemisi ve II. Dünya Savaşı Yıllarında Toplumlararası Dayanışma”, Prof. Dr. Esra Danacıoğlu “İzmir ve Alman İşgali Altında Yunanistan; Bir Dayanışma Öyküsü”, Prof. Dr. Enis Tulça “Cumhuriyet Dönemi Türk-Yunan İlişkilerinde 1930-1955 Döneminden ve 1999-2002 Diyalog Ortamından Alıntılar”, araştırmacı müellif Ahmet Vasfi Pekin, “Foça Tarihte Kimseye Savaş Açmadı” bahislerinde konuştu. Tüm gün sürecek sempozyumda ayrıyeten “Nükleere Karşı Hayatı, Bölgemizi, Büyük Akdeniz’i Savunmak’, “Barış için İletişim ve Gazetecilik” oturumları düze nlenecek. Sempozyumun kapanışı ise Evrim Ateşler ve Mübadiller Korosu’yla olacak.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu