Ekonomi

Ek MTV detayları ortaya çıktı: Ödeme yapmayanlar arabasını satamayacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ek Motorlu Taşıtlar Vergisi uygulamasının esaslarını belirledi. Yönetmeliğin yayımı tarihinde tescil ve tescili yapılan otomobil, otobüs, kamyon, kamyonet, uçak ve helikopter dahil tüm araçlar ile 31 Aralık 2023 tarihine kadar tescili ve tescili yapılacak olan tüm araçlar bu kapsamda olacaktır. ek MTV. Ek MTV, araç sahiplerinin 2023 yılında ödeyeceği vergi kadar olacak. Bu ek vergi 2023 yılına özel olacak ve bir kez tahsil edilecek. Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni ödemeyenler araçlarını satamayacak, trafikten çekemeyecek, hurdaya çıkaramayacak ve yurt dışına çıkaramayacak.

TARLA YA DA PARA SATIŞI MI?

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre araç alım satımında ek vergi yükümlülüğü kanunun yürürlük tarihine göre belirleniyor. Kanunun yürürlüğe girdiği 15 Temmuz tarihinden önce yapılan aşama işlemlerinden aracın alıcısı, sonrasında yapılan satışlardan ise satıcı sorumlu olacaktır.

Taslak metinde verilen örnekte 15 Mayıs 2023 tarihinde ek vergiden kanun çıkmadan önce aracını devreden araç sahibi değil, aracı satın alan kişi sorumlu olacak. Yine 21 Ağustos 2023 tarihinde kanun çıktıktan sonra aracını satan kişi ek vergiyi kendisi ödeyecek.

Örnek 1: (A) tescilli aracını 15/5/2023 tarihinde (B)’ye devretmiştir. Bu durumda 7456 sayılı Kanunun yürürlük tarihinde kendi adına kayıtlı ve tescilli taşıtı bulunan (B) ek MTV’nin mükellefi.

Örnek 2: (C) tescilli aracını 21/8/2023 tarihinde (D)’ye devretmiştir. Bu durumda süre işlemi 7456 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden sonra yapıldığı için (D) ek MTV sorumlu olmayacaktır.

İKİNCİ 6 AYDA SAHA YARISINI ÖDEYECEK Mİ?

Kanunun yayımlanmasının verdiği prestij ile MTV mükelleflerinden 2023 yılı için tahakkuk eden MTV’nin tamamı kadar ek vergi tahsil edilecektir. MTV’nin ek taksiti, kanunun yayımlandığı ayı takip eden Ağustos ayı sonuna kadar ödenecek, ve ikinci taksit Kasım ayı sonuna kadar.

2023 yılının ikinci yarısında ilk kez tescil edilen sıfır kilometre aracın ek MTV’si 6 aylık sürenin yarısı olarak hesaplanacak ve peşin ödenecek. Yani, Eylül 2023’te ilk kez tescil edilen ve tescil edilen araba için yıllık MTV’nin ek yarısı alınacaktır.

Ek MTV’si ödenmeyen araçların muayenesi yapılmayacaktır.

Örnek 1: (A), tescilli aracını 3/7/2023 tarihinde (B)’ye yıllık motorlu taşıtlar vergisi bedeli olarak 1.626 TL olarak satmıştır. Bu araç, kanunun yayımlandığı tarihin itibarı ile (B) adı altında tescil ve tescil edildiğinden, söz konusu araca yıllık tahakkuk ettirilen 1.626 TL ek tutar MTV (B) adına tahakkuk ettirilecektir. Bu verginin ilk taksitinin Ağustos ayı sonuna kadar, ikinci taksitinin ise Kasım ayı sonuna kadar ödenmesi gerekmektedir.

Örnek 2: 9/9/2023 tarihinde ilk kez (A) adı altında tescil ve tescil edilen otomobil tipi araç için 2023 yılının ikinci altı aylık dönemine denk gelen 1.272,5 TL motorlu taşıtlar vergisi tahakkuk ettirildi. Bu durumda (A) adına bu tutar (1.272,5 TL) tutarında ayrıca MTV tahakkuk ettirilecek ve bu vergi motorlu taşıtlar vergisi ile birlikte peşin olarak ödenecektir.

DEPREM MAĞDURLARI HARİÇ OLACAK

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanlığınca Vergi Usul Kanunu kapsamında “mücbir sebep” ilan edilen yerlerde; Deprem tarihi itibari ile tescil ve tescil ettirilen taşıtlar, depremde yıkılan veya ağır veya orta hasarlı bina sahiplerine ait taşıtlar, deprem sebebiyle ağır hasar nedeniyle kullanılamaz hale gelen taşıtlar, eşini veya eşini kaybeden mükelleflere ait taşıtlar. deprem nedeniyle birinci derece kan hısımlarından birinin ek MTV’si müstesna olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu