Ekonomi

Enflasyonla mücadele sona yaklaşırken ECB’nin ilkbaharda faiz oranlarını düşürmesi muhtemel

Fransa Merkez Bankası Başkanı ve ECB’nin politika yapıcılarından Francois Villeroy de Galhau’ya göre Avrupa Merkez Bankası (ECB) Nisan ayından 21 Haziran’a kadar sürecek olan bahar döneminde faiz oranlarında bir indirim başlatabilir. Çarşamba günü konuşan Villeroy, enflasyonla mücadelede kaydedilen ilerlemeye ilişkin iyimserliğini dile getirerek, enflasyona karşı bir “zaferin” ufukta olabileceğini öne sürdü.

Bu gelişmelerin ortasında Villeroy, ECB’nin önümüzdeki aylarda faiz oranlarını düşürme potansiyeline vurgu yaptı. Villeroy, France Info TV’ye verdiği mülakatta beklenen faiz indirimine ilişkin zaman çerçevesinin altını çizdi.

İlgili bir güncellemede, Fransa Merkez Bankası kısa süre önce 2024 yılında Fransız ekonomisi için büyüme tahminlerini revize etti. Banka Salı günü, Aralık ayında yaptığı %0,9’luk büyüme tahmininden hafif bir düşüşle büyüme tahminini %0,8’e çekti. Villeroy ayrıca Fransa’da enflasyon oranının önümüzdeki yıl %2’ye düşeceği beklentisini yineledi.

ECB Başkanı Christine Lagarde da bu ayın başlarında merkez bankasının faiz indirimine yönelebileceğini belirtmişti. Lagarde, ECB’nin Nisan ayından ziyade Haziran başındaki toplantısında böyle bir hamlenin daha olası olacağını öne sürmüştü.

Beklenen bu para politikası ayarlaması, dünya çapındaki merkez bankalarının ekonomik büyümeyi önemli ölçüde engellemeden enflasyonu yönetme zorluğuyla boğuştuğu bir dönemde geldi. ECB’nin olası faiz indirimi, Avrupa’daki ekonomik manzarayı değerlendirirken yaklaşımında bir değişikliğe işaret ediyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu