Yaşam

ILO, FERRERO İyi Tarım Uygulamaları Programı ile Saha Çalışanlarına Çocuk İşçiliği ile Mücadele Konusunda Eğitim Verildi

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), FERRERO Yeterli Tarım Uygulamaları Programı kapsamında görev alan tarla çalışanlarına fındık tedarik zincirinde çocuk işçiliği ile mücadele konusunda bilgi ve deneyimlerini artırmak amacıyla kapasite geliştirme eğitimi düzenledi.

Eğitimlerin ilki 23-24 Şubat 2023 tarihleri ​​arasında Ordu’da, ikincisi ise 2-3 Mart 2023 tarihlerinde Sakarya’da yapıldı.

Eğitimlere FERRERO Kıymetli Tarım Uygulamaları programı kapsamında görev yapan bölge müdürleri, saha uzmanları, teknik uzmanlar ve sosyal hizmet uzmanları katıldı.

Eğitimin ilk oturumunda çocuk işçiliğinin kavramsal ve yasal çerçevesi çizilirken, ikinci oturumunda mevsimlik gezici tarımda çocuk personel konusu ele alındı.

Eğitimler, bağımsız danışman Ceren Ababay Tosyalı, bağımsız araştırmacı Dr. Engin Fırat ve Cumhuriyet Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Abdulkadir Yüksel tarafından verildi.

İlk oturumda çocuk hakları ve çocuk personele yönelik interaktif bir eğitim verildi. Çocuk işçiliğinin mevcut durumu, nedenleri ve sonuçları ile politika önceliklerinin anlatıldığı oturumda, çocuk işçiliği ile ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat hakkında da bilgi verdi.

İkinci oturumda mevsimlik gezici tarımda çocuk personel, çalışma ve yaşam koşulları anlatıldı. Ulusal mevzuat çerçevesinde kurumsal rol ve sorumlulukların ele alındığı oturumda, çocuk işçiliğinin önlenmesinde kurumlar arası işbirliği ve uyumun değerine dikkat çekildi.

Üçüncü ve son oturumda ise mevsimlik gezici tarımda hak ve sorumluluklar ile çalışma riski altındaki çocuklar ve aileleri ile temas konuları ele alındı.

Kapasite geliştirme eğitimleri hakkında bilgi veren Kıdemli Proje Koordinatörü Koray Abacı, “ILO Türkiye Ofisi olarak Çocuk İşçiliği ile Mücadele Programı kapsamında geliştirdiğimiz eğitim modüllerini FERRERO saha çalışanlarına yaygınlaştırmak için Sakarya’dayız. Ordu’da FERRERO Ücretli Tarım Uygulamaları kapsamında görev alan özel şube temsilcileri için ilkini gerçekleştirdik. Bugün ikincisini Sakarya’da gerçekleştiriyoruz. Eğitim faaliyetleri ile hayata geçirmek istediğimiz mevcut ulusal ve uluslararası mevzuat hakkında gerekli bilgileri özel branş temsilcilerine aktarmayı ve bu çerçevede geliştirilecek mevsimlik gezici tarımda çocuk işçiliğini önleyici faaliyetleri yaygınlaştırmayı ve Bu kapsamda bilgi verin” dedi.

Proje hakkında

“Projesi” kamu-özel ortaklığı çerçevesinde fındık tedarik zinciri başta olmak üzere emek ve çocuk işçiliği alanındaki deneyimlerin paylaşılması amacıyla ILO üçlü ortakları (hükümet, işçi ve işveren örgütleri) ile işbirliği Mevsimlik Tarımda Fındık Hasadında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğini Ortadan Kaldırın”. yılında uygulandı. Finansmanını Ferrero Kıymetli Tarım’ın üstlendiği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü’nün eş başkanlığında yürütülen proje, Trabzon, Samsun, Zonguldak ve Şanlıurfa illerini kapsıyor. Proje, çocukların mevsimlik tarımda fındık hasadında çalışmasına son verilmesi veya engellenmesi için kamu ve özel sektör aktörlerinin katılımını güçlendirmeyi ve çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin ortadan kaldırılması için gerekli eylemlerin uygulanması için ulusal ve yerel paydaşların kapasitesini geliştirmeyi amaçlamaktadır. .

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu