Haber

Mahsa Jîna Emini’nin amcasına hapis cezası

İran’da ‘ahlak polisi’ tarafından ‘başörtüsünü düzgün bağlamadığı’ gerekçesiyle gözaltına alınan ve gözaltında öldürülen 22 yaşındaki Mahsa Jîna Emini’nin amcası Safa Aeli’ye 5 yıl hapis cezası verildi Emini’nin ölümünün ardından ülke çapında çıkan protestolara katıldığı gerekçesiyle davaya 4 ay ara verildi. Hapis cezasına çarptırıldı.

The Guardian gazetesinin haberine göre Aeli’ye verilen hapis cezası, Norveç merkezli Hengaw hakları örgütü ve ABD merkezli İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA) tarafından açıklandı. Buna göre, Emini’nin memleketi Sakız’daki devrim mahkemesinde görülen davada, 30 yaşındaki Aeli’ye, protestolar sırasında öldürülen bir güvenlik görevlisinin biyografisini içeren bir belge hazırlaması ve olayla ilgili ‘kendi kişisel yorumunu’ aktarması emredildi. Nihai belgenin adli makamlara sunulması.

EYLÜL’DE SERBEST BIRAKILDI

Hengaw’ın paylaştığı bilgiye göre, mahkeme kararı uyarınca Safa Aeli, hazırlaması emredilen belgeye ilişkin sosyal medya hesaplarından da sesli açıklama paylaşacak ancak bunun dışında herhangi bir görüş belirtmesi yasaklanacak. protestolar hakkında.

Öte yandan ailenin avukatı Saleh Nikbakht, Aeli’nin cezasının ertelendiğini ve 3 yıl 6 ay hapis yatması gerektiğini söyledi. Aeli’ye yöneltilen suçlamalar arasında ‘iç güvenliği ihlal eden protestolara katılmak, hükümet karşıtı propaganda yaymak ve ruhani lider Ayetullah Ali Hamaney’e hakaret’ suçlamaları da yer alıyordu.

Protestoların ardından Eylül 2023’te tutuklanan Aeli, bir ay sonra, yani yeğeninin ölümünün birinci yıldönümüne günler kala kefaletle serbest bırakıldı. Hak örgütlerinin paylaştığı bilgiye göre, şu ana kadar Emini protestolarıyla ilgili olarak idam cezasına çarptırılan 9 kişi idam edildi.

(DIŞ HABER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu