Yaşam

Orhan Taylan kimdir?

Orhan Taylan 1941 yılında Samsun’da doğdu. İlkokulu Samsun’da bitirdi. 1960 yılında İstanbul Amerikan Erkek Koleji’nden mezun oldu. 27 Mayıs 1960 askeri darbe rejiminin çıkardığı kanun uyarınca yedek subay-öğretmen olarak askerlik başvurusunda bulundu. Söke’nin Sazlıköy’ünde iki yıl öğretmenlik yaptı.

1962 yılında İtalya’ya giderek Roma Güzel Sanatlar Akademisi’ne girdi. Duvar resmi tekniklerini araştırdı. 1966 yılında Roma Akademisi’nden mezun olup Türkiye’ye döndü.

Türkiye’ye döndükten sonra Türk Personel Partisi’ne (TİP) katıldı.

TİP ve çeşitli birliklerin görsel çalışmalarını üstlendi. Dünyanın avuç içinde temsili ile kullanılmaya başlanan ünlü 1 Mayıs posterini tasarladı.

Heykeltıraş Kuzgun Acar ve karikatürist Tan Oral ile çeşitli işbirliklerinde çalıştı. Çizdiği “1 Mayıs” posteri Prag’da düzenlenen uluslararası sendika posterleri yarışmasında birincilik ödülü aldı.

1976 yılında düzenlenen Antalya Uluslararası Sanat Festivali’nde ilk duvar resmini yaptı. Görsel Sanatçılar Derneği Başkanlığı’na seçildi.

Barış Derneği’nin kurucularından ve yönetim kurulu üyesi olduğu için 1982 yılında askeri mahkemede açılan dava nedeniyle tutuklandı. Aynı davada ikinci kez tutuklanan Taylan, 1986 yılında serbest bırakıldı.

Eserleri 1988-1990 yılları arasında Londra, Amsterdam, Moskova gibi şehirlerde sergilendi.

Bu dönemde yağlıboya çalışmalarına ağırlık verdi. İstanbul’daki atölyesinde stantlar düzenledi. Birçok kişisel stant açtı ve karma stantlara katıldı. (KÜLTÜR VE SANAT HİZMETİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu